Isolasi Mikroorganisme Limbah Singkong (Manihot Esculenta) Industri Tapioka Menggunakan Media PDA pada Praktikum Mikrobiologi Farmasi

Authors

  • Evelyn Luna Anggraini Universitas Adiwangsa Jambi
  • Ardi Mustakim Universitas Adiwangsa Jambi

DOI:

https://doi.org/10.61132/jupenkifb.v1i5.662

Keywords:

microorganism isolation, cassava waste, PDA, pharmaceutical microbiology, tapioca industry.

Abstract

Solid waste from the tapioca processing industry, which is based on cassava (Manihot esculenta), is a medium rich in organic matter, particularly starch, that supports the growth of various types of microorganisms, especially fungi and bacteria. This study aims to isolate and observe the morphology of microorganisms from solid waste of cassava from the tapioca industry using Potato Dextrose Agar (PDA) medium in a series of pharmaceutical microbiology practicum. Waste samples were taken from the tapioca processing site, then underwent a serial dilution process and inoculation into PDA medium, which was incubated at 28–30°C for 5 days. The isolation results showed the growth of microorganisms with diverse colony morphologies, which are suspected to originate from the genera Aspergillus, Penicillium, and Rhizopus, based on macroscopic and microscopic characteristics. The presence of these microorganisms indicates the potential utilization of cassava waste as a source of microbial isolates for biotechnological and pharmaceutical applications, such as enzyme production and development of bioactive compounds. This practicum activity also contributes to increasing students' understanding of isolation techniques, microorganism characterization, and their role in biological-based waste management.

References

Arifin, Z., Setyowati, N., & Widiyastuti, H. (2020). Isolasi dan Identifikasi Kapang dari Limbah Padat Industri Tapioka di Desa Purbayan. Jurnal Ilmu dan Teknologi Pangan, 5(1), 34-41.

Arifin, Z., Setyowati, N., & Widiyastuti, H. (2020). Isolasi dan Identifikasi Kapang dari Limbah Padat Industri Tapioka di Desa Purbayan. Jurnal Ilmu dan Teknologi Pangan, 5(1), 34-41.

Arifin, Z., Setyowati, N., & Widiyastuti, H. (2020). Isolasi dan Identifikasi Kapang dari Limbah Padat Industri Tapioka di Desa Purbayan. Jurnal Ilmu dan Teknologi Pangan, 5(1), 34-41.

Arifin, Z., Setyowati, N., & Widiyastuti, H. (2020). Isolasi dan Identifikasi Kapang dari Limbah Padat Industri Tapioka di Desa Purbayan. Jurnal Ilmu dan Teknologi Pangan, 5(1), 34-41.

Harahap, F., & Yusuf, M. (2019). Isolasi dan Identifikasi Mikroorganisme pada Limbah Padat Tapioka sebagai Agen Biodegradasi. Jurnal Bioteknologi dan Biosains Indonesia, 6(2), 75-82

Harahap, F., & Yusuf, M. (2019). Isolasi dan Identifikasi Mikroorganisme pada Limbah Padat Tapioka sebagai Agen Biodegradasi. Jurnal Bioteknologi dan Biosains Indonesia, 6(2), 75-82.

Kurniawati, T., & Hidayat, S. (2017). Potensi Mikroorganisme pada Limbah Organik untuk Produksi Enzim Amilase. Jurnal Biologi Tropis, 17(1), 45-51..

Kurniawati, T., & Hidayat, S. (2017). Potensi Mikroorganisme pada Limbah Organik untuk Produksi Enzim Amilase. Jurnal Biologi Tropis, 17(1), 45-51.

Kurniawati, T., & Hidayat, S. (2017). Potensi Mikroorganisme pada Limbah Organik untuk Produksi Enzim Amilase. Jurnal Biologi Tropis, 17(1), 45-51.

Madigan, M. T., Bender, K. S., Buckley, D. H., Sattley, W. M., & Stahl, D. A. (2018). Brock Biology of Microorganisms (15th ed.).

Madigan, M. T., Bender, K. S., Buckley, D. H., Sattley, W. M., & Stahl, D. A. (2018). Brock Biology of Microorganisms (15th ed.). Pearson Education.

Madigan, M. T., Bender, K. S., Buckley, D. H., Sattley, W. M., & Stahl, D. A. (2018). Brock Biology of Microorganisms (15th ed.). Pearson Education.

Pelczar, M. J., Chan, E. C. S., & Krieg, N. R. (2001). Mikrobiologi Dasar (5th ed.). Jakarta: UI Press.

Suryani, A., & Mulyani, T. (2021). Penggunaan Media PDA untuk Isolasi dan Identifikasi Jamur dari Lingkungan Industri Pangan. Jurnal Mikrobiologi Indonesia, 9(3), 122-130.

Suryani, A., & Mulyani, T. (2021). Penggunaan Media PDA untuk Isolasi dan Identifikasi Jamur dari Lingkungan Industri Pangan. Jurnal Mikrobiologi Indonesia, 9(3), 122-130.

Suryani, A., & Mulyani, T. (2021). Penggunaan Media PDA untuk Isolasi dan Identifikasi Jamur dari Lingkungan Industri Pangan. Jurnal Mikrobiologi Indonesia, 9(3), 122-130.

Downloads

Published

2025-08-27

How to Cite

Evelyn Luna Anggraini, & Ardi Mustakim. (2025). Isolasi Mikroorganisme Limbah Singkong (Manihot Esculenta) Industri Tapioka Menggunakan Media PDA pada Praktikum Mikrobiologi Farmasi. Jurnal Pendidikan Kimia, Fisika Dan Biologi, 1(5), 87–95. https://doi.org/10.61132/jupenkifb.v1i5.662

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)